Posted on Leave a comment

Tips till er som ska flytta ihop 

Att flytta ihop är ett stort steg i relationen som kan vara otroligt efterlängtad. Med allt vad det innebär med att flytta ihop är det många saker att tänka på och fundera kring. Mycket ska göras och det kan vara svårt att hålla koll. Därför kan det vara bra att ha en guide att utgå från. 

  1. Anmäl flytten till Skatteverket

Se till att anmäla flytten till Skatteverket och gör en adressändring så din post kommer till rätt adress. Det kan även kännas tryggt att betala en slant för eftersändning, för att inte riskera att din post kommer bort. 

  1. Flytta ihop – flytta inte in

Om ni flyttar till en ny bostad tillsammans faller det sig ganska naturligt att ni båda har lika mycket att säga till om inredning och möblering. Om du däremot planerar att flytta in i din partners bostad kan det lätt kännas som du fortfarande är en gäst. Möblera gärna om när du flyttar in och ta med dig lite möbler och saker. På så sätt känns erat nu gemensamma hem mer som hemma. 

  1. Diskutera vad ni ska behålla

Att få plats med två bohag i ett hem kan vara svårt. Därför bör ni ta en diskussion gällande vad för saker ni ska behålla.  Vissa saker kan hålla sentimentalt värde medan andra saker kan vara av ekonomiskt lägre eller högre värde. Hur man värderar saker och ting kan därför variera mellan olika personer. Vissa saker kanske får plats i förrådsutrymmen, men förr eller senare är det bra att bestämma vems soffa ni ska ha eller vilket matbord. Här gäller det att kompromissa. Går det inte att kompromissa kanske ni behöver sälja era saker och köpa något nytt tillsammans. 

  1. Teckna hemförsäkring

Teckna en hemförsäkring som täcker både dig och din partner. Om ni bott i varsin bostad sedan tidigare kan ni antingen välja att behålla en av försäkringarna. Det kan annars vara ett ypperligt tillfälle för er att jämföra priser och villkor mellan hemförsäkringar för att kanske hitta ett bättre alternativ. 

  1. Skriv ett samboavtal

Sambolagen skyddar sambos rätt till bostad och ägodelar vid en separation. I vissa fall kan det vara bra att komplettera det med ett samboavtal. Om en person har köpt och äger majoriteten av bostaden och inredningen kan det vara bra att skriva upp det. Annars delas allt 50/50 vid en separation. 

  1. Skriv eventuella testamenten

Att skriva testamente är självklart inte speciellt roligt. Om man lever i en samborelation kan det dock vara bra att överväga. Sambos ärver nämligen inte varandra. Om du vill lämna dina pengar och ägodelar till din sambo vid ett dödsfall behöver du därför skriva ett testamente som tydliggör det.  

  1. För enöppen dialog

Att flytta ihop är en stor omställning. För en öppen dialog med din partner och ventilera dina tankar och känslor. Sitt inte på en massa känslor, släpp ut dem och dela dem med din sambo. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.