Posted on

Hur du gör för att undvika oseriösa flyttfirmor

När man skall flytta har man till att börja med två val; att göra det helt själv och samordna hela flytten, ta hand om förberedelser, hyra skåpbil och dra ihop ett gäng goa gubbar som hjälper till. Eller så väljer man att låta professionella flyttfirmor sköta själva flytten så har man bara förberedelser och uppackning att tänka på. Det är i min mening bra mycket skönare att ha att göra med flyttfirmor än att sköta hela grejen på egen hand – visst kostar det lite mer att ha lyxen att slippa bära på alla saker. Man får själv se vad som är mest relevant för sig, men eftersom den här artikeln är i huvudsak fokuserad på hur man väljer rätt bland flyttfirmor så antar jag att du, som jag föredrar att få det gjort för dig.

Vad som kännetecknar en oseriös flyttfirma

Några saker man bör vara uppmärksam på är; om ens flyttfirma har F-skattsedel i Sverige eller inte. Det finns många som bara hoppar in i branschen som deras flyttfirmors konkurrenter för att göra lite snabba svarta pengar, och sådana flyttfirmor vill man inte ha att göra med då det inte finns någon kvalitetssäkring eller någon garanti för att dem dyker upp vid rätt tid och utför arbetet som överenskommet. Ett annat kännetecken är att en oseriös firma ofta vill ha kontant betalt. Om något av dessa kännetecken finns hos firman – var vaksam.

Flyttfirmor man kan lita på

Har alltid F-skattsedel, försäkringar och garantier – många är med i SMF, svenska möbeltransportörers förbund och för att få vara med där behöver firman uppfylla vissa krav vilket kan vara skönt att veta att dem gör som kund. Seriösa flyttfirmor har oftast funktionella hemsidor där man kan läsa lite om firman, vilka villkor som gäller och vad dem erbjuder.

Det är inte billigare att anlita en firma svart

Man kanske tror att man kommer komma undan billigare om man chansar på en oseriös firma men så är oftast inte fallet. Det innebär att man försakar försäkringar och annat som verkligen är värda sin kostnad – och eftersom man kan dra av 30 % på arbetskostnaden när man anlitar dem vitt så brukar det inte bli särskilt mycket billigare att anlita en firma svart, det enda som händer är att firman tjänar mer pengar.