Posted on

Därför ska du bygga olika landningssidor för olika tjänster

För tjänsteföretag kan det vara lockande att bygga enkla hemsidor med all information på en och samma sida. Men för de som vill synas på Google och ha en hög konvertering kan det i vissa fall vara förödande. Lösningen är ”en sida per tjänst”.

Så kallade ”onepage”-sidor är relativt vanliga hos tjänsteföretag. Det är hemsidor där nästan all information läggs in på webbplatsens startsida. Istället för att besökaren ska behöva klicka sig runt på sidan finns den grundläggande informationen på en och samma sida. Det ger överblick över vilka tjänster som erbjuds, en snygg design och enkel mobilanpassning. Men det finns tydliga nackdelar. Både ur ett konverteringsperspektiv och hur Google väljer att hantera sidan.

En flyttfirma kan exempelvis erbjuda både flytthjälp, uthyrning av kartonger, uthyrning av lastbil samt magasinering. Ett enkelt sätt är då att skapa en hemsida som är uppbyggd av ”onepage”. Med det menas att det är ”lång” startsida som besökaren scrollar sig igenom för att hitta det som söks. Detta oavsett om det är kontaktuppgifter, bokning eller tjänster med din flyttfirma.

Men för Google blir det mycket svårt att förstå vad sidan egentligen handlar om. Ska denna flyttfirma komma högt på Google på ordet ”flyttfirma” eller ska istället ord som ”magasinering” eller ”flyttstädning” premieras. Google ser på en sida och försöker läsa av vad den handlar om och hur relevant den är för de sökningar som sker inom segmentet. Men med bred inriktning blir det knappast tydligt att det är just flyttfirma som man vill ranka högt med. Sidan är helt enkelt för bred i text, uppbyggnad och struktur.

Detta spelar självklart ingen roll om de som äger denna flyttfirma inte vill synas på Google utan istället satsar på andra marknadsföringsvägar. Men det finns även konverteringsfaktorer som påverkas av tydliga landningssidor.

En person som söker efter magasinering kanske klickar på en annons på Google eller Facebook från en flyttfirma. När personen kommer in på deras webbplats kommer de primärt uppfatta den som en flyttfirma och inte som ett företag som har magasinering. Detta eftersom magasinering generellt är en sekundär tjänst som därmed inte presenteras högst på sidan.

Detta kan därmed minska konverteringen av denna marknadsföringsväg. Personen klickar sig vidare till något annat företag om man inte, inom några sekunder, uppfattat att man är på rätt väg och hittat det man sökt efter. Med separata sidor för de olika tjänsterna kan däremot besökarna lotsas in till rätt sida utifrån vilken marknadsföring som sker. På detta sätt kan även konverteringen öka.